Vilhelm Sköld

Vilhelm Sköld

Vilhelm Sköld – en pionjär inom svensk nykterhetsrörelse och förlagsverksamhet

Vilhelm Sköld (1861–1895) var en framstående figur inom den svenska nykterhetsrörelsen och en betydande förläggare av nykterhetslitteratur. Hans arbete bidrog till att sprida nykterhetsidéer och stärka folkrörelsernas inflytande i Sverige under slutet av 1800-talet.

Tidiga år och bakgrund

Född i Stockholm 1861, växte Vilhelm Sköld upp i en fattig hantverksarbetarfamilj. Hans far var en alkoholiserad skräddare, vilket påverkade Vilhelms syn på alkohol och bidrog till hans tidiga engagemang i nykterhetsfrågor. Redan som ung började han arbeta, först som bokhandelsbiträde och senare hos C.E. Gernandt, utgivare av bland annat Nordisk Familjebok.

Flytten till Östersund och engagemang i Godtemplarorden

År 1881 flyttade Sköld till Östersund, där han inledningsvis arbetade i Ernst Bergs bokhandel. Han engagerade sig djupt i Godtemplarorden (IOGT) och blev snabbt en ledande person inom rörelsen i Jämtland. Hans arbete inom nykterhetsrörelsen omfattade både organisatoriska uppgifter och folkbildning.

Förläggarverksamhet och litterär påverkan

Vilhelm Sköld grundade ett eget förlag som fokuserade på nykterhetslitteratur. Hans ambition var att göra sådan litteratur tillgänglig för en bredare allmänhet. Bland hans publikationer märks ”Vägvisaren” (startad 1886), en programbok som utvecklades till en månadstidskrift, och ”Handbok för Good Templars” (1887). Han gav även ut ”Blå bandet”, en nykterhetskalender, och ”Nykterhetsbiblioteket” (1891–1895), som omfattade både svensk och utländsk nykterhetslitteratur.

Skölds förlag blev en föregångare till Svenska Nykterhetsförlaget, vilket senare utvecklades till dagens Sobers förlag. Hans insatser lade grunden för ett organiserat förlagsväsende inom den svenska nykterhetsrörelsen.

Personliga övertygelser och hälsa

Förutom sitt nykterhetsarbete var Sköld en hängiven vegetarian och påverkad av teosofiska ideal. Han ansåg att kost och levnadssätt påverkade både andliga och moraliska egenskaper. Tyvärr undergrävdes hans hälsa av hans intensiva arbetsinsatser och nattliga arbete, vilket ledde till att han avled i tuberkulos 1895, endast 34 år gammal.

Arv och betydelse

Vilhelm Skölds engagemang inom nykterhetsrörelsen och hans förläggarverksamhet bidrog avsevärt till spridningen av nykterhetsidéer i Sverige. Hans arbete inom Godtemplarorden och hans publikationer stärkte folkrörelsernas ställning och påverkade samhällsutvecklingen positivt. Trots sitt korta liv lämnade han ett bestående arv inom svensk nykterhetsrörelse och folkbildning.

Inlägg i rörelse